ताजा वा बासी कुन रोटी बढी फाइदाजनक हुन्छ ?

२०८१ श्रावण ९ बुधबार

जति नै प्रयास गरे पनि कहिलेकाहीँ खाजा वा खानाको लागि भनेर बनाएको रोटी बाँकी बस्छ । केहीले यसरी उब्रिएको रोटी बेलुका वा बिहान खान्छन् । अनि केहीले फ्याँक्छन् वा कुकुर/गाईलाई खान दिन्छन् । 

 

बासी रोटीले हाम्रो स्वास्थ्यमा कुनै हानि गर्दैन । बरु, यसले स्वास्थ्यका लागि आवश्यक सबै पोषणहरू प्रदान गर्दछ जुन ताजा रोटीमा पनि पाइन्न ।  

 

कति दिनको रोटी खान सकिन्छ ?

 

बासी रोटी ताजाभन्दा फ्रेश र स्वस्थ हुन्छ । साँच्चै भन्ने हो भने पकाएको १०÷१२ घण्टा भएको रोटीमा आरएस अर्थात् रेजिस्टेन्स स्टार्च बढ्छ । आरएस हाम्रो शरीरको लागि निकै लाभदायक छ ।

 

के हुन्छ  बासी रोटी खाँदा ?

 

– मधुमेह भएका व्यक्तिहरूले विशेषगरी बासी रोटी खानुपर्छ । मधुमेह पीडितहरूलाई रेजिस्टेन्स स्टार्च निकै जरुरी हुन्छ । यसको सेवनले इन्सुलिन बढ्दैन ।

 

–शरीरका लागि गट ब्याक्टेरिया निकै महत्त्वपूर्ण हुन्छ । गट ब्याक्टेरियाले पेटमा भएको खानालाई स–साना टुक्रामा टुक्र्याउँछ । यसका कारण खाना सजिलै पचाउन सकिन्छ । खाना पचाउन समस्या हुने वा पेट खराब हुनेहरूले बासी रोटी खानुपर्छ । बासी रोटीमा पाइने रेजिस्टेन्स स्टार्च गट ब्याक्टेरियाका लागि राम्रो हुन्छ ।

 

– ज–जसलाई पेटसम्बन्धी समस्या छ, उनीहरूले पनि बासी रोटी खानुपर्छ । बासी रोटी सजिलै पच्छ । बासी रोटी खाँदा ग्यास, कब्जियत र वाकवाकीको समस्या पनि हुँदैन । पाचन प्रणालीमा पनि सुधार हुन्छ ।

प्रतिकृया दिनुहोस

के हो डेंगु ? यस्ता छन् बच्ने उपाय !

डेङ्गु लामखुट्टेको टोकाइबाट सर्ने सङ्क्रामक रोग हो । डेङ्गुको भाइरसबाट सङ्क्रमित भएको एडिस रजिस्टाई जातको पोथीले यो रोग सार्दछ । सरुवा रोग

महिलामा पिसाबको संक्रमण किन बढी हुन्छ ?

मिर्गौलाबाट पिसाबको थैली हुँदै मुत्रनलीबाट बाहिर निस्कने जुनसुकै ठाउँमा हुने किटाणुको संक्रमण नै पिसाबको संक्रमण हो। यौनाङ्गको सरसफाइ नगर्दा

मध्य असोजसम्म जापानिज इन्सेफ्लाइटिस सङ्क्रमणको जोखिम उच्च

स्वास्थ्य सेवा विभागले जापानिज इन्सेफ्लाइटिस सङ्क्रमणको जोखिम उच्च रहेकाले सतर्कता अपनाउन आग्रह गरेको छ । विभागअन्तर्गतको परिवार कल्याण महाशाखा,